Computer en tv maken dik


Mag je tot in de late uurtjes nog graag tv-kijken of internetten? Niet doen! Tenminste, als je lijn je lief is. Onderzoekers van de Amerikaanse Ohio State University hebben namelijk sterke aanwijzingen dat aanhoudende nachtelijke blootstelling aan licht kan leiden tot gewichtstoename, ook al eet je niet meer en beweeg je niet minder.

Dat bleek althans het geval bij muizen die ’s nachts bij gedimd licht leefden. In acht weken tijd bleken ze ongeveer de helft meer te wegen dan hun soortgenoten, die te maken hadden met een normale cyclus van licht en donker. Verschil in activiteit en voedselinname was er niet tussen de twee groepen.

Nachtelijk licht is niet goed voor de lijn.

Het verschil in gewicht blijkt toe te wijzen aan het eetmoment. De muizen die ’s nachts blootgesteld werden aan licht, bleken op andere tijdstippen te eten dan normaal. Wanneer ze echter alleen op hun gebruikelijke tijden voedsel kregen, was er geen effect op het gewicht.

Volgens de onderzoekers levert dit nog meer bewijs dat de momenten waarop we eten cruciaal zijn bij gewichtstoename. Nachtelijk licht zou hieraan debet zijn doordat het de melatonineniveaus (een hormoon dat verantwoordelijk is voor het slaap-waakritme) verstoort. Daarnaast kan het ook van invloed zijn op de zogenaamde klokgenen die mede bepalen wanneer dieren eten of actief zijn.

Het is mogelijk dat mensen die ’s avonds laat vaak computeren en tv kijken op de verkeerde tijdstippen eten, waardoor ze hun stofwisseling ontwrichten. Dit zou volgens de onderzoekers verklaren waarom sommige mensen toch aankomen ondanks een goede energiebalans.

Beeld: Adam Gault|Science Photo Library

Follow Faqtman on Twitter