Communisten: stop met roken!


China is de grootste producent en afnemer van tabak ter wereld. Roken, vooral door mannen, gebeurt overal en altijd; artsen roken zelfs waar patiënten bij zijn. Sigaretten zijn een populair cadeau, vooral westerse merken als Marlboro doen het goed als geschenk.

Sinds 2008 probeert het land echter van zijn verslaving af te komen. In publieke gebouwen is roken verboden, net als in veel horeca. Maar juist de leiders van het land, de kaders van de communistische partij, negeren deze regels constant.

Daarom heeft de partij een nieuwe regel geïntroduceerd. Met ingang van 2014 mag er niet meer zichtbaar worden gerookt door partijleiders. Het is ook verboden om peuken te kopen met geld van de partij, of sigaretten cadeau te doen aan elkaar.

De hoogste leiders van de partij zouden zelfs helemaal moeten stoppen met roken, zo staat te lezen in een nieuwe richtlijn, die op 1 januari werd gepubliceerd. Daarmee geven ze het goede voorbeeld aan de rest van het land. Zien kaderleden dat ondergeschikten roken, dan dienen ze ‘harde maatregelen’ te nemen, zonder dat wordt vermeld wat die maatregelen zijn.