Comazuipen slecht voor gebroken botten


Zuipschuiten opgelet. Na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken, heb je niet alleen meer kans op botbreuken (denk aan auto-ongelukken, valpartijen of knokpartijen), ze genezen ook nog eens minder goed. Daar is nu een verklaring voor, maakten onderzoekers van het Loyola University Medical Center (VS) bekend.

Zij keken naar het botgenezingsproces in muizen die alcohol kregen toegediend die overeenkomt met bijna vijf keer de maximale toegestane hoeveelheid bij de mens. De alcohol bleek op drie manieren de botgenezing tegen te werken. Ten eerste bleken de muizen in de callus, het nieuwe harde botweefsel dat zich rondom de breuk vormt, over minder mineralen te beschikken, die hard nodig zijn voor het genezingsproces.

Ten tweede toonden de muizen tekenen van oxidatieve stres, waarbij zuurstofradicalen de botcellen aanvallen, waardoor de botvorming minder goed verloopt. Ten slotte hadden de alcoholische muizen minder van het eiwit OPN. Dit eiwit werkt als een alarmsignaal voor het lichaam: het roept botstamcellen op om massaal naar de botbreuk te komen, waar ze uitgroeien tot volwassen botcellen. Minder OPN betekent minder goede botgenezing.

Maar geen nood voor de al te enthousiaste drinkers onder ons: de onderzoekers werken momenteel aan twee behandelmethoden. Een betreft het injecteren met botstamcellen, de ander met de toediening van antioxidanten om de oxidatieve stres te verminderen. Beide methoden zouden mogelijk zelfs de botgenezing kunnen bevorderen bij niet-drinkers.

De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Bone and Mineral Research.

Foto: j bizzie