Columbus-schip gevonden dankzij schatkaart


Gordon Cooper

Onderzoekers hebben met hulp van een ‘schatkaart’ uit 1963 het anker gevonden van een schip dat behoorde tot de vloot van Columbus. De kaart is getekend door Gordon Cooper, de laatste astronaut die vloog op een Mercury-missie. Hij cirkelde 22 keer rond de aarde en kwam daarbij onder andere over het Caribisch Gebied. Het viel hem op dat daar in een ondiep stuk bij de Turks en Caicois Eilanden scheepswrakken leken te liggen.

Cooper stierf in 2004, maar de ‘schatkaart‘ die hij schetste in 1963 kwam in handen van Darrell Miklos, eigenaar van een bedrijf dat archeologische scheepsbergingen doet. Hij besloot samen met Discovery Channel naar de wrakken te gaan duiken. Daarbij kwam hij op de zeebodem enkele historische objecten tegen, waaronder een scheepsanker. Dat behoort tot een schip uit de vloot van Christoffel Columbus waarvan bekend is dat het bij de Turks en Caicos is vergaan.

Het zou gaan om het schip van Vicente Yanez Pinzon. Samen met zijn broer Martin was hij kapitein van de schepen Pinta en Nina die in 1492 mee waren op de eerste reis van Columbus naar de West. Na een reis naar Brazilië in 1499, ging Pinzon eerst naar Haïti, waar Columbus zich toen bevond. Daarna zeilde hij terug naar Europa. Hij kwam echter in een orkaan terecht bij de Turks en Caicos. Twee jaar later ging hij naar die plek terug, waarschijnlijk om waardevolle spullen op te duiken.

Onderzoek van het anker wijst uit dat het tussen 1492 en 1550 in het water moet zijn geraakt. Het is rond de 600 kilo, typisch voor Spaanse scheepsankers van die tijd. Daarnaast werd een kleien pot voor olijfolie gevonden die alleen uit Spanje kan komen. Opmerkelijk genoeg lag ook een lange haak in het water, waarschijnlijk door Pinzon gebruikt om kostbare spullen van zijn wrak te halen. Dat maakt het vermoeden dat het om de juiste boot gaat nog groter.

Het is nog niet bekend wanneer de serie over deze ontdekking in Nederland wordt uitgezonden.