Columbus importeerde geslachtsziekte niet


skelet met syfilis

Het skelet van een zes-jaar oud kind dat is opgegraven in Oostenrijk, gooit een bekende theorie compleet door de war. Namelijk het idee dat syfilis naar Europa werd gebracht uit de Nieuwe Wereld door de bemanning van het schip van Christof Columbus.

De goed bewaarde resten werden gevonden op een begraafplaats in St. Pölten, 65km ten westen van Wenen, door een team van de Weense Medische Academie. Het kind vertoont tekenen van aangeboren syfilis. In het gebit zijn barstjes en knobbeltjes zichtbaar die typisch zijn voor verwekkers met de geslachtsziekte. Wat het bijzonder maakt, is dat het lijk afkomstig is uit de jaren 1390 tot 1440.

Dat was minstens een halve eeuw voor Columbus naar Amerika voer. Dat maakt het dus onwaarschijnlijk dat hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de import van de ziekte. Tot nu toe gingen medici en historici er vanuit dat de eerste Europese epidemie van Syfilis plaatsvond in Napels, in 1494, een jaar nadat Columbus terugkwam.

Het skelet toont aan dat de ziekte dus al eerder in Europa was. We kunnen de Amerikanen er niet de schuld van geven, schrijven de ontdekkers in het vakblad Anthropologischer Anzeiger.