‘Columbo-methode’ effectieve ondervraging

'Nog één ding...'


Columbo

‘Oh ja, nog één ding…’ Oudere televisiekijkers herkennen de truc van inspecteur Columbo onmiddellijk. De Amerikaanse detective zag er uit alsof hij zo uit zijn bed was gevallen, morsig en een beetje suf, en hij leek ’s werelds slechtste politieman. Maar één blik op de plaats delict en hij wist wie het had gedaan. Na een simpel gesprekje met de verdachte, liep Columbo altijd weg, om zich bij de deur nog een keer om te draaien en daar tussen neus en lippen door de hamvraag te stellen.

Het was een leuke vinding van de scenaristen die de 68 afleveringen schreven tussen 1971 en 2003. Maar ze hadden een punt. Het is daadwerkelijk een zeer effectieve methode van ondervraging, zeggen psychiaters van de gerenommeerde Harvard Medical School nu na onderzoek. In het vakblad Psychosomatics schrijven ze over methodes die psychiaters en psychologen kunnen toepassen als hun patiënten liegen. In het kort: doe als Columbo.

Stel dus belangrijke vragen op onbelangrijke momenten. Nadat je eigenlijk al klaar bent met de sessie bijvoorbeeld. Patiënten zijn dan minder goed in staat om te liegen. Zorg dat je – net als Columbo – ook altijd een beetje in de war lijkt. ‘Ik heb het niet meer goed op een rijtje, help me even. Had je je vrouw nou geslagen of niet?’ Uit het onderzoek blijkt dat mensen zulke vragen eerder eerlijk zullen beantwoorden.

Deze studie heeft tot doel om studenten psychologie en psychiatrie uiteindelijk een beter leerboek te geven. Een probleem in beide vakken is dat er veel wordt gelogen, zowel uit schaamte als met kwade opzet. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij een crimineel die TBS wil ontlopen. Net als Columbo doen aanstormende zielenknijpers er goed aan zichzelf zo klein mogelijk te maken. Vriendelijk en bescheiden werkt het beste om vertrouwen te winnen en de patiënt op zijn gemak te stellen.

Om vervolgens terug te komen op dat ene detail dat niet helemaal lijkt te kloppen. Oh ja, nog één dingetje…