Collega’s kunnen slapeloosheid veroorzaken


Nare, sullige en irritante collega’s kunnen stress veroorzaken. Dat kan zo ver gaan, dat andere bewoners van de kantoortuin daar slapeloosheid aan over houden. Tot die conclusie komen wetenschappers van Oakland University in het Amerikaanse Michigan. Ze onderzochten 699 werknemers van de Amerikaanse versie van Staatsbosbeheer en zagen hoe een paar rotte appels de rest be├»nvloeden.

Volgens de onderzoekers kunnen collega’s een belangrijke bron van slapeloosheid zijn, samen met lange werkdagen, een flinke alcoholinname en het hebben van jonge kinderen. Vooral botheid van chefs leidt tot urenlang naar het plafond staren. Ook collega’s die grenzen overschrijden hebben minder slaapuren of een minder diepe slaap tot gevolg.

Maar de onderzoekers hebben ook goed nieuws. Sommige mensen op de werkvloer hebben minder last van hun horkerige chef dan anderen. Deze mensen doen vaker aan yoga en meditatie of hebben een andere manier gevonden om zich te ontspannen na werk. Ze ervaren op kantoor evenveel stress, maar weten die beter af te voeren als ze naar huis gaan. Muziek luisteren kan al helpen, net als het lezen van een boek voor het slapengaan, zeggen de onderzoekers.

Wat waarschijnlijk niet helpt tegen door chefs veroorzaakte slapeloosheid, is het werken op de computer en het kijken naar andere schermpjes. Het blauwe licht van vooral tablets zorgt dat onze hersens in de war raken en denken dat het dag is. Ze weigeren daarom in de slaapstand te gaan. Vooral mensen die de hele dag al naar een scherm kijken, zouden dat moeten vermijden. Al was het maar voor de gezondheid. Er bestaat een duidelijke correlatie tussen weinig slapen, overgewicht en hoge bloeddruk.