CO2 uitstoot gedaald


De wereldwijde CO2-uitstoot daalde in 2009, de eerste daling in lange tijd. In China en India steeg de uitstoot met 9 en 6 procent.

Dat meldt het Center for International Climate and Environmental Research in Oslo (Noorwegen). De daling van de uitstoot is een gevolg van de wereldwijde crisis. Hoewel de emissies van olie en gas zijn afgenomen, bleef de uitstoot van kolen stabiel.

In tegenstelling tot vele andere landen, steeg de uitstoot in China en India in 2009. China is nu verantwoordelijk voor 24 procent van de wereldwijde fossiele CO2-uitstoot.

Maar de Chinese uitstoot is met meer dan de economische groei toegenomen. Omdat China investeert in wegen of gebouwen, veroorzaakt dit grote uitstoot, zoals cement en staal. Het stimuleringspakket van de Chinese regering in 2008 moest een ‘groene focus’ hebben. Maar zelfs de bouw van windmolens is een relatief emissie-intensieve activiteit op de korte termijn.

Bovendien kopen mensen in een crisis vaak goedkopere spullen. Chinese spullen, in veel gevallen. Dat zorgt ook voor meer rokende schoorstenen.

Beeld: © Cao Liping | Dreamstime.com

De wereldwijde verdeling van CO2 uitstoot in 2009. Bron: Environ. Res. Lett. 5 (2010) 039701 (2pp).