Mysterieuze flitsen bij aardbeving Mexico


flits aardbeving Mexico

Vlak voor en tijdens de grote aardbeving in Mexico van vorige week zijn geheimzinnige lichten in de lucht te zien geweest. Dat blijkt uit allerlei meldingen op sociale media en filmpjes die zijn geüpload naar diverse videoplatforms. Het lijkt op bliksem, maar in die nacht was er geen onweer in het gebied. Ook vliegtuigen en andere door mensen gemaakte objecten waren niet de oorzaak van de flitsen, zeggen Mexicaanse onderzoekers.

Vandaar dat er nogal wat speculaties zijn over de flitsen. Volgens sommigen zou het gaan om een nieuw wapen, dat aardbevingen veroorzaakt. De flitsen zijn dan bijproducten. Uiteraard zijn er ook weer de nodige verwijzingen naar buitenaardse wezens die iets met de aardbeving van doen zouden hebben.

Toch zijn de flitsen wel degelijk geologisch verklaarbaar. Een studie uit 2014 toonde aan dat zware aardbevingen vaker gepaard gaan met felle lichten aan de hemel. De grond bevat namelijk negatief geladen zuurstofatomen. Als die onder grote druk staan, zoals vlak voor een aardbeving, kunnen sommige atomen ontsnappen aan de ondergrond. Zodra ze met positief geladen atomen in de atmosfeer in aanraking komen, vindt een ontlading plaats en ontstaat superheet plasma in de lucht.

flitsen aardbeving 2

Het resultaat zijn blauwe lichten, vaak een soort vegen door de lucht. Maar er zijn ook bolvormige ontladingen waargenomen. Lang werden die waarnemingen afgedaan als onzin, of bliksem. Maar sinds enkele jaren staat vast dat ze wel degelijk plaatsvinden. In Europa waren die flitsen te zien bij de aardbeving in het Italiaanse L’Aquila in 2009. Tegenwoordig worden de flitsen op zo veel webcams opgenomen, dat het fenomeen beter kan worden bestudeerd. Mogelijk kunnen ze zelfs als waarschuwingssysteem worden ingezet, om de bevolking voor te bereiden op een zware beving in hun regio.

De zware beving van vorige week was trouwens net na een volle maan. Ook dat is geen toeval, weten wetenschappers sinds een tijdje.