Citroenlucht maakt mensen beschaafd


Van Balkenende moeten we allemaal liever en netter worden. De meest eenvoudige manier? Luchtverfrissers met citroen.

Rotzooi op straat gooien, door rood licht rijden, kabaal maken na sluitingstijd, er zijn nogal wat manier om je asociaal te gedragen. Al jaren roept de politiek ons op om meer rekening te houden met onze medemensen. Tevergeefs, aso’s rule.

Toch is er een eenvoudige oplossing. Wetenschappers uit Utah in de Verenigde Staten ontdekten dat mensen zich heel anders gaan gedragen als de geur van citroenen in de lucht hangt. Professor Katie Liljenquist van Brigham Young University experimenteerde met glasreiniger waar citroen aan toe was gevoegd.

Proefpersonen ontvingen in haar proefneming twaalf dollar echt geld, gestuurd door een anonieme partner in een andere kamer. Ze moesten beslissen hoeveel zij zouden houden, voor ze een deel van het bedrag zouden terugsturen naar hun anonieme partners. Die moesten het geld daarna definitief verdelen.

Het gemiddelde bedrag aan contant geld dat werd teruggegeven door de mensen in een ‘normale’ kamer was 2,81 dollar. Maar proefpersonen in een kamer die naar citroentjes rook gaven gemiddeld 5,33 dollar terug aan hun partners.

Een tweede experiment bekeek of frisse geuren liefdadig gedrag zouden aanmoedigen. Proefpersonen kregen de kans om een deel van het geld te doneren aan het goede doel Habitat for Humanity. Ook hier kwamen hogere bedragen vrij wanneer de kamer rook naar citroengeurige glasreiniger. Opmerkelijk: proefpersonen zeiden de geur niet te hebben opgemerkt.

Het onderzoek ‘De Geur van wellevendheid’ verschijnt in het volgende nummer van Psychological Science.

Foto: Charles Chan
Foto: Charles Chan