Churchill en Stalin werden dronken


Documenten uit de Tweede Wereldoorlog die door de Britse nationale archieven zijn vrijgegeven, tonen een merkwaardig beeld van het bezoek dat Winston Churchill in 1942 bracht aan de Sovjet Unie. Tegen alle verwachtingen in, bleken Churchill en de despotische leider Stalin elkaar erg goed te liggen. Ze raakten op de laatste avond van het bezoek van Churchill zelfs zo aan de boemel, dat ze samen dronken waren.

In de documenten, een verslag door een assistent van Churchill onder referentie FO 1093/247, is sprake van een dinertafel met daarop een geroosterd zwijn, overvloedig ander voedsel en ’talloze flessen’ waaruit Stalin, Churchill en de Sovjet minister van Buitenlandse Zaken Molotov hadden gedronken. Churchill klaagde rond middernacht over een ‘lichte hoofdpijn’ van de Kaukasische rode wijn die hij dronk.

Ondanks zijn vergevorderde staat, wist de Britse leider zijn Sovjet-evenknie nog wel aan de tand te voelen over het bestaan van strafkampen, de zogenoemde Goelags. Stalin antwoordde dat de gevangen die daar werden vrijgelaten niet erg populair waren bij de lokale bevolking.

Uiteindelijk breken de wereldleiders het gesprek om 3 uur af. Churchill heeft dan nog net tijd om een uurtje te slapen, waarna hij naar Londen terug zal vliegen.