Chronische vermoeidheid echte ziekte


Voor het eerst zijn aanwijzingen gevonden dat chronische vermoeidheid een echte ziekte is, en geen psychologische aandoening. Artsen van Columbia University in de Verenigde Staten hebben in het bloed van mensen met de ziekte duidelijk sporen gevonden die niet bij gezonde personen aanwezig waren. Zo lieten patiënten een verhoogde hoeveelheid interferon gamma cytokines zien, moleculen die een rol spelen in het afweersysteem.

Zo’n verhoging wordt ook vaak waargenomen bij virus infecties, zoals de ziekte van Epstein-Barr. De hypothese is dan ook dat chronische vermoeidheid wordt veroorzaakt door een infectie die kort en krachtig is. Daardoor raakt het immuunsysteem op hol, het verliest het vermogen om zichzelf terug te schakelen naar een lagere versnelling.

Sterker nog, er zijn nu al medicijnen op de markt die de opbouw van cytokines remmen. Die zouden ook tegen chronische vermoeidheid kunnen worden gebruikt, waarmee deze aandoening ineens heel goed te behandelen is.

Tot nu toe werd de ziekte vooral gezien als een psychologische inzinking, die zich lichamelijk manifesteert. Door sommigen werd het betiteld als pure aanstellerij, een pseudo-ziekte. Medisch stond het altijd bekend als myalgische encefalomyelitis (ME) of chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Nu deze ontdekking is gedaan, hebben de artsen er weer een ander label opgeplakt: system exertion intolerance disease of SEID.

De ontdekking wordt beschreven in het vakblad Science Advances.