Cholesterolpil is veilig


Mensen met een te hoog cholesterolniveau krijgen door hun huisarts vaak statine voorgeschreven. Deze pillen verlagen de cholesterol en werken preventief tegen hart- en vaatziektes. Maar ze staan ook bekend als rijk aan bijwerkingen. De lijst is lang en indrukwekkend. Sommige mensen hebben constant jeuk, de spijsvertering raakt helemaal van slag, er kan sprake zijn van ernstige gewrichts- en spierpijn, duizeligheid, hoofdpijn en er is soms spierafbraak.

Of toch niet? Doktoren van Imperial College in Londen (GB) hebben alle onderzoeken die ooit zijn gedaan naar statine nog eens doorgevlooid. Daaraan hebben in totaal 80.000 proefpersonen meegedaan. Sommigen kregen inderdaad statine, maar een deel werd een placebo gegeven, zoals dat hoort in een klinische proef.

Het blijkt nu dat de ernstige bijwerkingen net zo vaak – eigenlijk nog iets vaker – werden gemeld door mensen die een placebo kregen. Alleen diabetes werd iets vaker vastgesteld bij mensen die statine slikken. Blijkbaar voelen we ons allemaal wel eens een dagje niet goed. Wie statine slikt (een middel dat bekend staat om zijn bijwerkingen) geeft die pil daar snel de schuld van.

Het consumentenprogramma Radar heeft in 2007 aandacht besteed aan statines. Dat leverde toen veel onrust op onder gebruikers, waarvan een deel stopte met de behandeling. Dat is dus niet nodig geweest, zeggen de Britten nu. Een verhoogd cholesterolgehalte is in bijna alle gevallen gevaarlijker dan de pillen.

Het onderzoek wordt gepresenteerd in het vakblad European Journal of Preventive Cardiology.