Cholesterol oorzaak leverontsteking


Mensen met overgewicht krijgen vaak leverontsteking. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht weten nu waarom.

Het komt door de cholesterol. Verhoogde cholesterolwaarden in het bloed zijn dus niet alleen schadelijk voor hart-en vaatziekten zoals reeds bekend is, maar ook voor ontsteking in een vette lever.

Overgewicht verhoogt de kans op verhoogde vet- en suikerspiegels in het bloed, verhoogde bloeddruk en ook een toename van ontstekingsfactoren. Dit heeft een verslechterde vaatfunctie tot gevolg, wat leidt tot ernstige aderverkalking, hartaanvallen, beroertes en benauwdheid op de borst.

Een kransslagader die wordt verstopt door cholesterol.
Een kransslagader die wordt verstopt door cholesterol.

Inmiddels is duidelijk dat ontstekingsfactoren een cruciale oorzaak zijn van verslechterde vaatfunctie. Bij overwicht blijken deze ontstekingfactoren ondermeer in het vetweefsel geproduceerd te worden, door de zogenaamde ‘macrofagen’. Deze cellen circuleren als wittebloedcellen door het lichaam en komen in actie wanneer er schade is op te ruimen. Bij mensen met overgewicht is dat in het vetweefsel.

De onderzoeksgroep van moleculair geneticus Ronit Shiri-Sverdlov aan de Universiteit Maastricht ontdekte dat een vergelijkbaar proces zich in de lever afspeelt. Mensen met overgewicht hebben meestal ook een vette lever. Dit is in principe niet schadelijk, maar er is een behoorlijke kans dat zich in de vette lever ontstekingsprocessen gaan ontwikkelen. Daarmee neemt het risico op verdere complicaties, zoals diabetes en uiteindelijk hart- en vaatziekten sterk toe.

Omdat de vette of ontstoken vette lever niet tijdig kan worden opgemerkt, zijn artsen in de regel te laat met de diagnose, die in het algemeen pas wordt gesteld wanneer de lever ernstig beschadigd is. Mogelijk dat cholesterolverlagende medicatie voor mensen met overgewicht een preventief effect kunnen hebben.