Chocoladegenot in ogen te zien


Een groot chocoladeliefhebber? Je ogen verraden je plezier. Zo stelden oogdeskundigen van het St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center (VS) vast.

Negen proefpersonen ondergingen een elektroretinogram (ERG), een soort ECG voor de ogen, waarbij de reactie van het netvlies op lichtflitsen wordt bekeken. De onderzoekers zagen sterkere elektrische signalen tijdens de lichtflitsen toen de deelnemers een stukje brownie in hun mond gestopt kregen. De reactie was vergelijkbaar met die op het gebruik van het pepmiddel ritalin (het meest gebruikte medicijn bij ADHD).

De oorzaak van de heftige reactie van de ogen op chocolade is dopamine. Dit stofje komt vrij in het brein bij genot. Nu blijkt dus dat dopamine ook in het oog in grote hoeveelheden wordt aangemaakt bij een pleziermomentje, zoals het snoepen van chocolade.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking van ERG als pleziermeetinstrument kan worden ingezet voor meer onderzoek naar voedselverslaving en overgewicht. Hun doel is het plezier van voedsel te vergroten en de bijwerkingen ervan (het te veel aan calorieën) te verminderen.

De studie is gepubliceerd in het vakblad obesity.

Foto: Gdr/CC-BY-SA-3.0