Chocoladecrisis op handen


De smaak van chocolade, daar is al oneindig veel over geschreven. En dat is maar goed ook, want met een beetje pech zijn die beschrijvingen straks het enige dat ons rest. Doordat China steeds meer interesse heeft in de luxe-artikelen cacao en chocolade, neemt de vraag met bijna een miljoen ton per jaar toe.

Volgens Professor David Guest is er een crisis op handen. Woensdagavond geeft hij aan zijn universiteit een lezing met de titel ‘The chocolate crisis’. Hierin vertelt hij hoe we ook in de toekomst verzekerd blijven van een lekker stukje chocola bij de thee.

Foto: Flickr.com/PeterPearson

Cacaoboeren in West Afrika, Zuid Amerika, Zuid-Oost Azie en eilanden in de Grote Oceaan willen graag aan de groeiende vraag naar cacao voldoen, maar hebben weinig verstand van gewassen en ziektes. Door de plantages uit te breiden zonder nieuwe kennis, kan een ziekte een oogst vernietigen met alle desastreuze gevolgen van dien. Professor Guest reisde met zijn team af naar de plantages om boeren te helpen.

Guest vertelt dat boeren zich in het verleden machteloos voelden wanneer een oogst mislukte. Ze gaven klimaatverandering de schuld of een nare plaag. De professor en zijn team hebben de boeren geholpen meer controle over hun oogst te krijgen en daar hebben we in de toekomst allemaal wat aan. Guest en de boeren selecteerden types cacaobonen om een meer vruchtbaar en sterker gewas te kweken dat beter bij de bodem past.

Maar dat is niet het enige. Guest: “We hebben de boeren ook uitgelegd dat ziektes in gewassen vergelijkbaar zijn met de micro-organismen die mensen ziek maken. Toen we ze lieten zien hoe die ziektes overleven en verspreiden, konden ze beter inschatten hoe ze hen tegen konden gaan.” En dat is een goede ontwikkeling omdat chocola depressies tegen gaat en voor een slanke lijn zorgt.

Follow Faqtman on Twitter