Chocolade nóg gezonder


Als er al zoiets bestaat als superfoods, dan mag chocolade eigenlijk niet op die lijst ontbreken. Dat vooral pure chocola een gunstige uitwerking heeft op bepaalde delen van het lichaam, was al bekend. Maar het is nog beter dan we al dachten. Onderzoekers van Louisiana State University (VS) hebben vastgesteld dat onze darmflora de chocola laat fermenteren. De stof die daardoor ontstaat, werkt als een ontstekingsremmer.

Het gaat vooral om de Bifidobacterium, een belangrijke microbe in onze darmen. Door het samenspel van deze bacterie en chocola neemt het risico op ontsteking van het hart en vaatstelsel af. Dat vermindert weer de kans op een hartaanval. Om dit effect te bereiken, moet een mens pure chocolade eten, het liefste met zo min mogelijk suiker.

Het gaat vooral om het ingrediënt catechine, dat van nature in cacao voorkomt. Hoewel het lichaam deze stof niet verteert, zijn onze darmbacteriën er dol op. Het effect van catechine kan nog worden versterkt door naast chocolade ook granaatappel en acai te eten. Ook deze vruchten hebben een ontstekingsremmende werking.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de American Chemical Society.