Chocola maakt slank


Het lijkt op onderzoek dat is besteld door de cacao-industrie, maar het is serieuze wetenschap: chocola maakt je slank.

Wie wel eens bij een diëtist is geweest, weet dat chocola op de zwarte lijst met voedingsstoffen staat die je absoluut niet meer mag hebben. Het bruine goedje bevat vet en suiker in overvloed. Een caloriebom dus, en die laat je staan als je een paar kilo kwijt wil. Toch kun je de diëtist vanaf vandaag een weerwoord geven. Chocola kan juist helpen bij een goed gewicht.

Het nieuwste diëet. Foto: Evan-Amos.

Aan de universiteit van Californië in San Diego (VS) onderzochten biologen duizend gezonde proefpersonen. Die moesten nauwkeurig bijhouden wat ze aten. Bovendien werd hun gewicht en lengte over een langere periode vastgesteld. Zo werd de body mass index (BMI) berekend.

De onderzoekers waren verrast. Mensen die op hun lijst met voedingsstoffen bijna dagelijks chocola hadden staan, bleken gemiddeld een flink lagere BMI te hebben dan mensen die weinig of geen chocola aten. Het scheelde genoeg om chocola aan te wijzen als een middel om je gewicht onder controle te houden.

Hoe komt dat? Volgens de onderzoekers stimuleert cacao waarschijnlijk je stofwisseling. Chocola bevat flavonoïden, een stof die eerder al goed bleek te zijn voor je spieren en hart en vaatstelsel. Waarschijnlijk heeft het ook een gunstige werking op je darmen.

Het onderzoek is geen vrijbrief voor ongelimiteerd schransen van repen. Volgens de onderzoekers moet je inname van chocola matig zijn en vooral bestaan uit puur. Van vier Marsen per dag word je nog steeds niet slank.

Het onderzoek is gepubliceerd in Archives of Internal Medicine.

Follow Faqtman on Twitter