Chocogenoom bijna puur


Eindelijk is het mysterie van chocolade ontrafeld. Althans, voor het eerst is het genoom van de cacaoboom beschreven en vrijgegeven.

Het is de wetenschappers zelfs drie jaar eerder gelukt dan gepland. Het zal echter nog wel even duren voordat ze het genoom volledig hebben geanalyseerd. Tot nu toe gaat het om 92 procent, circa 35.000 genen. Maar de eerste stap voor verder onderzoek is gezet en de informatie is opgeslagen in de Cacao Genome Database, die gratis toegankelijk is.

Geen patent mogelijk
Op het chocogenoom zal nooit een patent rusten. Wie de databank wil bekijken, moet inloggen en beloven geen intellectueel eigendom aan te vragen. We hebben dit te danken aan een opmerkelijke samenwerking tussen onder meer Mars Inc. (ook bekend van M en M’s en Milky Way), het Amerikaanse ministerie van landbouw en IBM.

Juan Carlos Motamayor, hoofd cacao-onderzoek bij Mars: ‘Het genoom van cacao wordt al twintig jaar onderzocht, maar heeft nooit de prioriteit gekregen zoals soja en rijst. Er zijn 6,5 miljoen cacaoboeren wereldwijd.’ Volgens hem kunnen cacaoboeren nu al hun voordeel doen met de informatie over het genoom. Schimmel is bijvoorbeeld een grote bedreiging voor de boom en vrucht en zou kunnen worden bestreden door genetische selectie.

Braziliaanse cacaoboeren hebben erg te lijden gehad onder een schimmelplaag. Kosten: 700 miljoen dollar in vijftien jaar en een verschuiving van cacaoproductie naar Afrika.

Beeld: Tasumi1968