Chinezen willen apen menselijke intelligentie geven


rhesusaap met menselijke intelligentie

Om menselijke intelligentie te bestuderen, hebben Chinese wetenschappers menselijke genen getransplanteerd naar apenbreinen. Ze brachten bij elf rhesusapen een gen genaamd MCPH1 in, waarvan wordt gedacht dat het een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van het menselijk brein.

In tests op kortetermijngeheugen en reactietijd zouden de primaten beter hebben gepresteerd dan de vergelijkingsgroep van onbehandelde dieren, rapporteren de onderzoekers. De ontwikkeling van de hersenen had ook langer geduurd bij de proefdieren dan bij hun soortgenoten.

Voor de studie werkten wetenschappers van het Kunming Institute of Zoology in de provincie Yunnan, Zuid-China en de Chinese Academie van Wetenschappen samen met onderzoekers van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten. Het experiment is zeer omstreden, vanwege ethische en biotechnologische redenen. Nog nooit greep de mens zo heftig in bij de evolutie van een dier. Van de 11 genetisch gemanipuleerde rhesus-apen overleefden er slechts vijf de testfase.

De Chinezen onderwierpen de proefdieren aan tests waarin ze kleuren en patronen moesten onthouden. Hun hersenactiviteiten werden gevolgd met behulp van magnetische resonantie (MRI). De bevindingen zouden aantonen dat apen veel slimmer zijn geworden. Volgens de onderzoekers heeft dit experiment het potentieel hebben om belangrijke en unieke inzichten te bieden in fundamentele functies en het unieke karakter van het menselijk brein, schrijven de onderzoekers.

Apen die kunstmatig intelligenter zijn gemaakt is overigens de premisse van de horrorfilm Planet of the Apes.