Chinezen sturen olie de ruimte in


SJ-10 missie

De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft laten weten dat missie SJ-10 met succes de ruimte in is geschoten. Aan boord van de Lange Mars 2-D raket was een laboratorium dat enige tijd in de ruimte door zal brengen, voor het op gecontroleerde wijze weer terug zal keren naar aarde. Dat moet ook wel, want aan boord is een interessant experiment aanwezig dat op aarde geanalyseerd moet worden. Het bestaat uit olie.

Meer precies zeer kleine hoeveelheden olie in metalen buizen. De taaie vloeistof is op 500 keer de normale druk op zeeniveau gebracht, vergelijkbaar met de druk die heerst in de diepste aardlagen. Het is een joint venture van oliebedrijf Total uit Frankrijk en de chemische staatsonderneming PetroChina.

Het idee is om te zien hoe olie zich bij gewichtloosheid gedraagt. Als olie diep in de aarde zit, is de druk niet alleen veel hoger, de zwaartekracht werkt er ook minder op in. Die omstandigheden wil de Frans-Chinese combinatie in de ruimte nabootsen in de hoop dat ze olie beter leren begrijpen en de vloeistof daardoor beter kunnen oppompen.

Om het experiment succesvol te laten verlopen, is het nodig dat de olie terugkeert op aarde. Dat zal het doen in een capsule die door de dampkring heen kan komen. Die capsule moet neerkomen in Siziwang, Binnen-Mongolië. Ook dat is een experiment, op dezelfde plek plant China de terugkeer van een bemande missie naar Mars, tien jaar van nu. Met de olie kan ervaring worden opgedaan.

Aan boord van de missie zijn ook nog muizenembryo’s. Die zullen niet terugkeren naar aarde, maar door middel van telemetrie in de gaten worden gehouden.