Chinezen maken oren op bestelling


microtie

Microtie of frommeloor is een vervelende aandoening. Kinderen die daarmee worden geboren, hebben een kleiner of helemaal geen oor. Het treft vaak het rechteroor. Maar in China kunnen ze sinds kort kinderen met deze afwijking helpen. Door de afwezige oren gewoon na te maken. Daartoe worden cellen van de kinderen zelf gebruikt. Hoewel er eerder oren zijn gereconstrueerd, is dit een wereldwijde première. Nooit werd lichaamseigen materiaal gebruikt.

In Volksziekenhuis nummer negen in Shanghai kreeg een groep van vijf kinderen de experimentele oren aangemeten. Dat gebeurde dertig maanden geleden, de oren doen het nog steeds goed. Daarmee lijkt het een prima oplossing voor de lange termijn te zijn. De kinderen hadden allemaal één misvormd oor en een goede. Van het gezonde oor werd een zeer gedetailleerde scan gemaakt. Die werd gebruikt om in spiegelbeeld uit siliconen een 3D mal te maken.

Die mal werd gevuld met chondrocyten, voorlopers van kraakbeencellen. Die kwamen uit het lichaam van de patiënten zelf. Ook plaatsten de chirurgen in de mal een polymeer staketsel om te zorgen dat het nieuwe oor de juiste vorm zou krijgen. Tijdens het ‘groeien’ van het oor loste deze polymeer langzaam op en werd vervangen door menselijke kraakbeencellen. Het resultaat was een bijna niet van echt te onderscheiden oor. Dat werd door plastische chirurgen aan het hoofd vastgemaakt.

Dat is een doorbraak. Vroeger werden oren wel eens uit een stuk rib gesneden of uit kunststof gemaakt. Maar die konden veel minder goed hechten en ze leken duidelijk nep. Bovendien moesten patiënten in hun leven vaak nieuwe oren laten maken, omdat ze niet mee groeiden met de patiënt. Deze oren gaan dat wel doen – als het goed is. Ze bevatten namelijk lichaamseigen cellen, zodat ze echt onderdeel gaan uitmaken van het hoofd van de patiënt.

Microtie komt opmerkelijk vaak voor in Zuid-Amerika en China, in sommige landen hebben 17 op de 10.000 kinderen het in meer of mindere mate. In Europa lijden minder mensen onder deze aandoening.