Chinezen maken muizen


Chinese onderzoekers zijn er in geslaagd een muis te maken uit niets anders dan stamcellen. Wanneer volgt de eerste mens?

Je neemt een paar stamcellen uit de huid van een muis, manipuleert ze met genetisch materiaal uit een muizenplacenta zodat het lijkt alsof ze uit een embryo komen en plaatst de cellen in de baarmoeder van een andere muis. Je wacht een paar weken en voilà: je hebt een nieuwe muis.

Dat is kort door de bocht de procedure die een aantal onderzoekers van het Shanghai Institute of Medical Genetics at Jiao Tong University hebben uitgevoerd. Ze berichten erover in de laatste aflevering van het tijdschrift Nature.

Met dit uitzonderlijke experiment tonen de Chinezen aan dat je – in ieder geval bij muizen – een soort kunt voortplanten zonder bevruchting. Het enige dat je nodig hebt, zijn gemanipuleerde stamcellen van een muis. Daarmee zou je duizenden, zo niet miljoenen embryo’s kunnen maken.

Van de oorspronkelijke 37 stamcellen die werden ingebracht in de baarmoeder van muizen, leverden drie een levend geboren muisje op. Eentje daarvan is ondertussen negen maanden oud. Verdere experimenten leverden honderden muizen op.

De grote vraag is natuurlijk of deze techniek ook bij mensen zou kunnen werken. Je hebt dan in principe de stamcellen van één menselijke donor nodig om eindeloos baby’s te kunnen maken. De Chinezen zeggen dat niet te hebben geprobeerd en ook niet te willen proberen vanwege ‘ethische’ problemen.

Maar als de geschiedenis ons één ding leert, dan is het dat iemand het uiteindelijk wel gaat doen.

Muizenbaby. Foto: E3000
Muizenbaby. Foto: E3000