Chinezen maken bloed uit rijst


Foto: Crystal

Uit genetisch gemodificeerde rijst hebben Chinese wetenschappers menselijk albumine gewonnen. Dat is een essentieel bestanddeel van ons bloed. Per kilogram rijstkorrels is 2,75 gram van dit vitale eiwit geproduceerd, rapporteren de onderzoekers in het blad Proceedings van de National Academy of Sciences.

Albumine regelt de vloeistofhuishouding tussen het bloed en de lichaamsweefsels en het functioneert als moleculaire transporter in het bloed. Zo komen bijvoorbeeld medicijnen op de juiste plek in het lichaam terecht. Het albumine-gen werd in rijstplanten gebracht. Die produceren nu korrels waar de stof in zit.

De transgene rijst kan een goedkope bron voor albumine worden, denken de onderzoekers. Zo kan aan de toenemende vraag naar dit levensreddende eiwit worden voldaan. In de afgelopen decennia zijn verschillende methoden ontwikkeld voor de winning van albumine uitl bacteriën, gisten of transgene planten. Een grootschalige, efficiënte en kosteneffectieve benadering is nog niet gevonden. Tot nu misschien.

Follow Faqtman on Twitter