Chinese wetenschappers stomen op


China is bezig aan een stevige opmars in de wereld van de wetenschap. Het land heeft zijn budget voor onderzoek sinds 1998 verdrievoudigd. Het geeft nu 1,98 procent van het bruto binnenlands product uit aan wetenschap, tegen 1,96 procent voor de Europese Unie, zo blijkt uit het rapport Science and Engineering Indicators 2014, van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF).

En dat heeft effect. China staat nu op de derde plaats qua output van wetenschappelijke onderzoeksrapporten. Bovendien groeit het aantal onderzoeken dat wordt gedaan aan universiteiten daar nog steeds. De VS (plaats één) en Europa (plaats twee) laten een lichte afname zien. Ook de wetenschappelijke productie in landen als Turkije, Brazilië, Zuid Korea en Zuid Afrika neemt snel toe.

De NSF waarschuwt dat kwantiteit niets zegt over kwaliteit. Daar loopt China nog achter. Toch mag met name Europa zich zorgen maken. de cijfers voor ons continent zijn kunstmatig hoog door de deeltjesversneller van Cern in Genève. Wetenschappers daar produceren duizenden rapporten per jaar. Haal Cern uit de cijfers en Europa zakt op de ranglijst.

In de ranglijst van meest publicerende instellingen voeren enkele Amerikaanse universiteiten traditioneel de ranglijsten aan, op afstand gevolgd door de rest van de wereld. In Europa worden vooral in de Britse universiteitssteden Cambridge en Oxford en aan de Zwitserse ETH Zürich grote hoeveelheden werk gepubliceerd.