Chinese vrouwen naar ruimte


China maakt werk van de emancipatie. Op komende ruimtevluchten gaan twee niet-stinkende vrouwen mee.

De naam Valentina Tereshkova zal weinig mensen iets zeggen. Toch deed ze iets heel belangrijks, ze reisde als eerste vrouw ooit buiten de dampkring. In 1963 werd ze met een Vostok raket de ruimte in geschoten. In tegenstelling tot wat sommige mannen dachten, werd ze niet hysterisch en wist ze de weg; Tereshkova draaide 48 perfecte rondjes rond de aarde.

De Russin dient als voorbeeld voor de Chinese ruimtevaart. Na twee door mannen bemande ruimtevluchten moeten er de komende jaren ook twee Chinese vrouwen de ruimte in.

Valentina Tereshkova. FotoAlexander Mokletsov /RiaNovosti.
Hoe selecteer je daarvoor de beste kandidaten?

Daarover bestaan in China vreemde ideeën, zo blijkt. Het hoofd van het ruimteprogramma heeft tegen het staatspersbureau verteld dat ze vrouwen zoeken die op natuurlijke wijze een kind hebben gekregen. Een vrouw die dat heeft gedaan is namelijk gezond, zo redeneren de Chinezen.

Verder wordt er nauwkeurig gekeken naar de huid van een aanstaande ruimtereizigster. Als daar littekens op te zien zijn, gaat ze niet, want die kunnen openbarsten. Ook puistjes zijn taboe, die duiden op gezondheidsproblemen, weten de Chinezen. Ten slotte mag de aanstaande heldin van de Volksrepubliek niet stinken uit een lichaamsopening, want dat leidt in een krappe capsule al snel tot irritatie.

Ondanks deze strenge eisen wisten de Chinezen twee vrouwen te vinden. Zij zijn toegevoegd aan het Shenzou-9 programma en zullen een strenge training ondergaan.

Follow Faqtman on Twitter