Chinese steden: groot en erg onbekend


Iedereen kent grote steden als Londen, New York, Parijs. Maar wie kent Donguan en Zhengzhou? In China zijn veel heel erg grote steden, die bijna niemand kent.

Het zal wel komen doordat China nou niet bepaald onze populaire cultuur bepaalt, maar apart is het wel. Zelfs steden in China die een stuk groter zijn dan bekende wereldsteden dringen maar niet door tot ons gedeelde bewustzijn. Donguan (??) bijvoorbeeld is even groot als Parijs. Chengdu (??) is met 10 miljoen inwoners veel groter dan Rome of Seattle, maar ook een stuk onbekender.

De website chinfographics.com heeft ze even op een rijtje gezet. Het is een mooie vergelijking tussen megasteden in China en daarbuiten.

china

Eigenlijk is dit overzicht nog indrukwekkender: inmiddels zijn er zestig steden in China waar meer dan een miljoen mensen wonen.

Er is wel veel discussie over hoeveel inwoners steden precies hebben. Tel je alleen de mensen die echt in de stad wonen of ook de mensen in de rest van de agglomeratie? Amsterdam telde bijvoorbeeld op 1 januari van dit jaar 767.000 inwoners, maar groot-Amsterdam ruim 1,2 miljoen.