Chinese meren verdwijnen


Een groot aantal meren op de Chinese hoogvlakte verdwijnt. Satellietopnames leggen deze ecologische ramp vast. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Peking en de Chinese Academie van Wetenschappen. Na het analyseren van enkele decennia aan satellietbeelden van Binnen-Mongolië, vonden de onderzoekers dat de totale wateroppervlakte in de regio is gedaald van 4160 vierkante kilometer in de late jaren tachtig tot 2900 vierkante kilometer in 2010, een daling van 30 procent.

De Chinezen schrijven de verliezen toe aan de opwarming van de aarde, verminderde neerslag en meer mijnbouw en agrarische bedrijvigheid. Volgens de studie is het aantal meren met een oppervlakte van meer dan een vierkante kilometer gedaald van 785 naar 577. Helemaal opgedroogd zijn 208 meren.

De onderzoekers zijn tot hun conclusie gekomen na het beoordelen van 1240 satellietfoto’s genomen door de Landsat satelliet. Daarbij werden speciale sensoren gebruikt, die land en water haarscherp van elkaar scheiden. Alle gegevens werden verzameld tussen juni en september om de seizoenseffecten te minimaliseren. De resultaten werden gepubliceerd in het blad Proceedings van de National Academy of Sciences.