Chinese medicijnen kankerverwekkend


Chinese geneeskunde staat in de belangstelling in het westen. Alleen jammer dat je er soms kanker van krijgt.

Veel westerlingen redeneren dat in China al zo lang aan geneeskunde wordt gedaan, het wel goed moet zijn. Vandaar dat ook in Nederland en België de praktijken voor Chinese geneeskunde als paddenstoelen uit de grond schieten. Baat het niet, dan schaadt het niet, zo denken veel mensen.

Winkel in Hong Kong vol traditionele geneesmiddelen. Foto: mailer_diablo.

Maar de traditionele medicijnen uit het oosten kunnen wel degelijk kwaad doen, is ontdekt in Taiwan. Dokter Chung-Hsin Chen van het Nationale Taiwan Universiteitsziekenhuis onderzocht waarom uitgerekend in Taiwan drie keer zo veel gevallen van kanker aan de urinewegen voorkomt als in andere ontwikkelde landen. Zijn conclusie is dat het komt door de veelvuldige consumptie van middelen die zijn gemaakt van de pijpbloem.

De pijpbloem (Aristolochia clematitis) wordt al eeuwen in China en omstreken gebruikt als een middel tegen allerlei kwaaltjes, waaronder eczeem. Na analyse van de genetische opbouw van 151 tumoren kwam het Taiwanese onderzoeksteam tot de conclusie dat 60 procent was veroorzaakt door inname van extracten van de pijpbloem.

Het is in Europa en Taiwan inmiddels verboden om extract van de pijpbloem aan te bieden. Maar Taiwanese winkels verkopen het nog gewoon. Ook wordt het via internet nog steeds driftig verhandeld. In de jaren negentig kwamen in België zeven vrouwen om na het slikken van afslankpillen met dit kruid. Ook schijnt het in de klassieke homeopathie nog wel eens te worden gebruikt. Nederland staat bekend als een makkelijk land voor de verkoop van Chinese kruiden omdat onze wetgeving soepel is.