Chinese gletsjers smelten in recordtempo


gletsjer

Greenpeace trekt aan de bel: Chinese gletsjers smelten in recordtempo. Daardoor is de watervoorziening van miljarden mensen in Azië in gevaar. Greenpeace komt tot die conclusie op basis van satellietdata. Maar ook op de grond is het merkbaar. Recent moesten nog een paar duizend Chinezen worden geëvacueerd omdat smeltwater een vallei bedreigde.

Neem de Laohugou gletsjer Nummer 12 in het Qilian Gebergte. Tussen 1959 en 1976 kromp hij iedere jaar 6 meter in lengte. Tussen 2008 en 2018 ging er ieder jaar 13 meter af. Ook andere gletsjers aan de Chinese kant van de Himalaya zijn de afgelopen twee decennia tot 30 procent van hun omvang kwijtgeraakt. Het totale oppervlak aan gletsjers in het land is met een vijfde gekrompen sinds de eeuwwisseling.

Dat is een probleem voor de 1,8 miljard mensen die voor hun drinkwater direct van deze ijsmassa’s afhankelijk zijn. De Chinese miljoenensteden gebruiken het smeltwater om de dorst van de inwoners te lessen. Nu de gletsjers krimpen, zakt ook het grondwaterniveau op veel plekken. Daardoor is het moeilijk om grote hoeveelheden water op te pompen.

Gletsjers smelten wereldwijd, maar in Azië is het een onderbelicht fenomeen. Greenpeace wil met het rapport over de gletsjers de Chinese overheid wakkerschudden. Het land is een van de belangrijkste producenten van broeikasgassen en zou door maatregelen een grote invloed kunnen hebben op het opwarmen van de aarde.