Chinees ruimtestation vliegt eng laag


Tiangong-2 ruimtestation

Het Chinese ruimtestation Tiangong-2 is bezig met vreemde capriolen in zijn baan om de aarde. Verschillende ruimtevaartorganisaties melden dat het 8,6 ton zware station de afgelopen tien dagen een veel lagere koers heeft aangehouden dan normaal. Is er iets mis, of zijn de Chinezen bezig met een oefening?

Normaal zweeft de Tiangong-2 op een hoogte van 390 kilometer boven onze hoofden. Maar vanaf 13 juni begon het station ineens te dalen. Daarbij werd een dieptepunt van 295 kilometer aangetikt. Daarna begon het weer te stijgen, zagen ruimtevaartdeskundigen. De Chinese overheid heeft niets over deze rare dip gezegd en weigert vragen te beantwoorden.

Het Smithsonian Instituut in de VS denkt dat de Chinezen aan het oefenen zijn om het ruimtestation op een gecontroleerde manier te dumpen. Hun oude ruimtestation Tiangong-1 werd in 2016 afgedankt door het een enkeltje richting de aarde te geven. Delen van het station kwamen in de Stille Oceaan terecht. Maar de manier waarop dat gebeurde, leek te bewijzen dat de Chinezen het toestel niet goed konden besturen. Het had dus ook op land terecht kunnen komen.

Wellicht willen de Chinezen het deze keer beter doen. Maar Tiangong-2 is pas sinds 2016 in een baan om de aarde. Waarom er dan nu al plannen zouden zijn om het te laten opbranden in de atmosfeer, is niet bekend. China heeft wel plannen voor een permanent ruimtestation. Dat zou vanaf volgend jaar in een omloopbaan moeten komen. Wellicht wil China daarom van het oude station af.