Chinees geneesmiddel veroorzaakt hartritmestoornissen


Evodia rutaecarpa

Een medicinale plant die vaak in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt, kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken en in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. De reden: twee ingrediënten van de plant Evodia rutaecarpa remmen kaliumkanalen in de hartspier, zoals onderzoekers hebben vastgesteld. Dat zorgt dat de spier niet meer goed werkt en zelfs kan stoppen.

Plantgeneeskunde wordt over het algemeen als heilzaam en onschadelijk beschouwd. Theeën en medicinale kruiden verlichten klachten op een zachte manier en zonder bijwerkingen, geloven veel mensen. Maar deze veronderstelling is in sommige gevallen onzinnig omdat planten zeer giftige ingrediënten kunnen bevatten. Aloë vera bevat bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen en de in Chinese geneeskunde zo populaire pijpbloem kan tumoren bevorderen.

Evodia past in dat rijtje, zeggen onderzoekers van de universiteit van het Oostenrijkse Wenen nu. De plant wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) voor verschillende aandoeningen, waaronder hoofdpijn, gastro-intestinale klachten, misselijkheid en braken, menstruatiestoornissen en aften.

Maar deze medicinale plant bevat twee ingrediënten die ernstige hartritmestoornissen kunnen veroorzaken, zelfs in zeer lage concentraties. Plotselinge hartstilstand kan dan binnen tien minuten na het innemen optreden. Omdat Chinese medicinale producten aan minder strenge controles onderworpen zijn dan normale geneesmiddelen en meestal zonder goedkeuring op de markt komen, kan dit een niet-herkende bedreiging voor patiënten vormen.

Het is echter nog steeds onduidelijk wat de concentratie van deze potentieel gevaarlijke stoffen in thee en kruidenpreparaten is. Voorlopig pleiten de wetenschappers daarom voor verhoogde waakzaamheid met betrekking tot mogelijke aritmogene effecten van Evodia-preparaten. Patiënten met een hartaandoening zouden dergelijke middelen in ieder geval niet moeten gebruiken, schrijven de onderzoekers in het vakblad Pharmacological Research.