China zoekt leven op maan


maan

China gaat opnieuw naar de maan. De Chang’e 5 missie moet volgend jaar naar onze satelliet vliegen om daar onderzoek te doen. Bijzonder is dat de Chinezen deze keer maanstenen mee terug willen nemen naar de aarde. Dat hebben de Amerikanen eerder al gedaan, maar de Aziaten vinden dat hun collega’s daarbij niet precies zijn geweest.

De Chinezen willen de stenen meenemen in een vacuüm en onder laboratoriumomstandigheden. Dat betekent dat er niets aan de stenen kan veranderen op weg naar aarde. Op onze planeet zullen ze ook onder dezelfde omstandigheden worden bewaard waaronder ze op de maan zijn gevonden. In een zeer dunne atmosfeer.

Zo willen de Chinezen precies uitvinden hoe het oppervlak van de maan er uit ziet, aldus het Lanzhou Institute of Physics en de China Academy of Space Technology in een persbericht. Wellicht hopen ze zelfs sporen van leven te vinden. Daarmee zouden de onderzoekers uit het Verre Oosten zich dan in één klap tot leiders in het onderzoek naar buitenaards leven bombarderen.