China wil tunnel naar Amerika


Siberie-Alaska express

Ondanks een grote luchtvaartsector, houdt China ook nog altijd vast aan een enorm railnetwerk. Sterker nog, de Chinezen willen uitbreiden. Daarbij hebben ze hun zinnen gezet op een zeer ambitieus project, een verbinding met de Verenigde Staten.

Volgens de website Sina.com zijn er vergevorderde plannen om een treinlijn te bouwen richting het noordoosten. De lijn moet door Siberië gaan en uitkomen bij de Beringzee. Daar moet een combinatie van tunnel en brug komen naar Alaska. De tunnel zal waarschijnlijk tussen een Russisch en een Amerikaans eilandje lopen en 5,5 kilometer lang zijn.

Het totale tracé bedraagt rond de 13.000 kilometer en zal de handel tussen China, Rusland, Canada en de VS vergemakkelijken. Een reis zou twee tot drie dagen duren en vooral door vrachttreinen worden gemaakt. Export van China naar de VS zou daardoor veel goedkoper worden.

Het plan voor een tunnel onder de Beringstraat is beslist niet nieuw. Al in 1905 had de Russische Tsaar Nicolaas II het voornemen om Siberië en Alaska met elkaar te verbinden via een onderzeese weg of spoorlijn. Beide landen liggen op hun noordelijke punten relatief dicht bij elkaar, hoewel de datumgrens door de zeearm loopt. Wie van Siberië naar Alaska rijdt, gaat dus een dag terug in de tijd.