China wil groenten planten op de maan


China naar de maan

China heeft ambitieuze plannen met de maan. Het land wil terug naar onze grootste satelliet en op de donkere kant landen. Daar zal een minituintje worden aangelegd om te kijken of het mogelijk is groente te verbouwen op de maan. De missie begint in juni, als een raket een satelliet naar een positie zal brengen 60.000 kilometer achter de maan. Deze zal de communicatie verzorgen met de lander.

Die lanceren de Chinezen in augustus. De lander zal neerkomen nabij het Aitken bassin, een regio aan de donkere kant nabij de Zuidpool van de maan. De donkere kant wordt zo genoemd omdat deze zijde van de maan altijd van de aarde en de zon af is gericht. We kunnen het vanaf onze planeet niet zien. Ruimtevaartuigen die eerder om de maan zijn gevlogen, verloren aan de donkere kant altijd radiocontact vanwege de massa van de maan.

Aan boord van de lander zit een ’tuinierset’. Daarmee willen de Chinezen nagaan hoe goed of slecht planten groeien op de maan. Dat moet de weg effenen voor een permanente basis op de maan, waar de bewoners uiteindelijk zelf hun groente en fruit gaan verbouwen. Ook is het de bedoeling om stenen en andere monsters te verzamelen en terug te brengen naar aarde. China moet dus een lander bouwen die in staat is om weer op te stijgen en terug te keren naar de planeet.

Dat maakt deze missie zeer uitdagend. Ruimtevaartdeskundigen zijn onder de indruk van de plannen, die verder lijken te gaan en concreter zijn dan president Trump’s idee om ’terug te keren naar de maan’. President Xi Jinping heeft recent in een toespraak gezegd dat China ‘leidend’ moet worden in de ruimtevaart en het onderzoek van het heelal buiten ons zonnestelsel. China wil in 2020 naar Mars en er zijn plannen om Jupiter te bezoeken.