China veroorzaakt stormen


De ernstige vervuiling van Chinese steden zorgt voor zwaardere stormen in Amerika. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van het California Institute of Technology na bestudering van het klimaat boven de Stille Oceaan. Ze hebben weerpatronen bekeken tussen 1850 en 2000 en zien grote verschillen in hoe stormen ontstaan boven Azië.

Boven de Stille Oceaan draait een soort grote lopende band van lucht, de Pacific Storm Track. Die vervoert warmte en vocht over de oceaan van China naar Canada, de VS en Mexico. Tegen de tijd dat het daar aankomt, neemt het de vorm van een storm aan. Vooral sinds 1985 is de kracht die deze lopende band aandrijft toegenomen.

Volgens de Amerikanen (die samenwerken met Chinezen) is de toegenomen vervuiling in China daarvan de oorzaak. De luchtvervuiling bevat roetdeeltjes. Daaraan kan makkelijker vocht blijven hangen. Bovendien worden de deeltjes verwarmd door de zon, waardoor de temperatuur op een paar kilometer hoogte stijgt. Dat zorgt er weer voor dat de wind die boven China ontstaat krachtiger is.

De stormen die Amerika bereiken zijn nu 10 procent krachtiger dan 30 jaar geleden. Ook valt er meer regen uit, waardoor uiteindelijk meer schade ontstaat, zo staat in het vakblad Pnas.