China opent ‘kloonfabriek’


dreamstime_xs_27298698

China opent binnenkort de grootste faciliteit ter wereld voor het klonen van honden, runderen en renpaarden op industriële schaal. Het 200 miljoen yuan (€ 29.400.000) dure centrum heeft behalve laboratoria ook een genenbank, meldt persbureau Xinhua.

In de nabije toekomst moeten eerst 100.000 gekloonde runderen worden gegenereerd. Uiteindelijk is het de bedoeling de productie te verhogen tot een miljoen dieren. Chinese boeren zouden momenteel moeite hebben om genoeg vee te fokken, zo groot is de vraag naar vlees. De nieuwe faciliteit – door de Chinezen ‘fabriek’ genoemd – zal bovendien honden klonen. De genetisch identieke beesten kunnen dienen als huisdier of voor gebruik bij de politie.

China heeft het klonen ontdekt. Volgens Xinhua zijn al 2000 dieren gekloond in China sinds begin dit jaar. Zhu Yi, een professor in de voedselwetenschap van de agrarische universiteit van China, vertelde persbureau AFP dat er ‘bijna geen verschil meer is’, tussen gekloond en natuurlijk vee.

Er is gelijk veel kritiek op het plan. In de fabriek neemt het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech deel. Oprichter Hwang Woo Suk kwam in 2004 in de bekendheid nadat hij beweerde de eerste stamcellijnen uit een gekloonde menselijke embryo’s te hebben ontwikkeld. Dat bleek echter een leugen. Hwang werd van de universiteit getrapt.