China naar de maan, India naar Mars


Het ziet er steeds meer uit alsof de Verenigde Staten en Rusland concurrentie krijgen in de ruimte. India heeft aangekondigd op 28 oktober de sonde Mangalyaan naar Mars te sturen. Dit ruimtevaartuig moet in een baan om de rode planeet gaan draaien en onderzoek doen. De sonde wordt gelanceerd vanaf het Satish Dhawan Space Center in Sriharikota, provincie Andhra Pradesh.

De Indiërs hebben haast omdat er maar een beperkte tijd is om met gebruikmaking van de aardse zwaartekracht naar Mars te kunnen vliegen. Die periode eindigt op 16 november; de eerstvolgende gelegenheid is pas weer in 2016. En dat terwijl ze ambitieus zijn, Mangalyaan heeft instrumenten aan boord om leven op Mars op te sporen. Nasa wil dat pas over zeven jaar gaan doen.

Anderhalve maan na de Indiërs lanceren de Chinezen hun meest ambitieuze ruimtevaartproject. Dan sturen ze de Chang’e 3 sonde naar de maan. De bedoeling is dat er een karretje over het oppervlak gaat rijden om monsters te verzamelen. Zijn er genoeg maanstenen gevonden, dan keert de sonde terug naar China. Daar zullen de monsters worden onderzocht.