China manipuleert geschiedenis voor economisch gewin


Wat doe je als je een stuk zee in handen wil krijgen? Juist, je herschrijft gewoon de geschiedenisboeken in jouw voordeel.

De geschiedenis van China is er een van strijd, burgeroorlog, coups, tegencoups en opstanden. Pas in de afgelopen 100 jaar heeft het land vorm gekregen, na eeuwen vol interne strijd. Toch gebruikt China diezelfde geschiedenis nu om aanspraak te maken op een groep riffen en rotsen in de Zuid Chinese Zee, de Scarborough Shoals.

Scarborough Shoal uit de ruimte.

Deze ondiepte ligt dichter bij de Filipijnen dan bij China en de meeste landen erkennen de Filipijnen als de eigenaar van de paar rotspunten. China heeft echter zijn oog op de Scarborough Shoals laten vallen. De reden is simpel: het stikt er van de vis en de kostbare mineralen. Chinese vissers komen dan ook al jaren in dit stuk zee. De Filipinos arresteren deze vissers geregeld en nemen hun boten in beslag.

China wil laten zien dat het serieus is over de eigen claim en heeft nu eigen versterkingen naar het gebied gestuurd. Maar het is ook de geschiedenisboeken in gedoken om met een verrassende conclusie te kome: wij waren hier eerst. Volgens de Volksrepubliek China waren het Chinezen die 2000 jaar geleden als eersten een van de eilandjes in het gebied ontdekten. Huangyan Eiland, een van de rotspuntjes, staat al beschreven in geschriften van de Song dynastie (960-1279). Daarmee gebruiken de communisten keizerlijke bronnen voor hun claim.

De Filipijnen wijst er echter op dat de Spaanse koloniale macht de eilandjes heeft veroverd en bij hun kolonie in de Filipijnen heeft gevoegd. Dat en de nabijheid tot de Filipijnen maakt de eilanden Filipijns, zo vinden zij.

China botst al jaren met andere landen in Azië vanwege claims op grote delen van de olierijke Zuid Chinese Zee. Zo vindt China dat ook de Spratly Eilanden van hen zijn. Deze groep miniatuur eilandjes wordt ook geclaimd door Maleisië, Brunei, Vietnam, de Filipijnen en Taiwan. Al deze landen – minus Brunei – hebben soldaten gestationeerd op sommige eilanden om hun claim kracht bij te zetten. De eilanden liggen het dichtste bij de Filipijnen en Maleisië, de Chinese kust is 1000 kilometer verderop.

Nu de energieconsumptie van China sterk toeneemt is de angst in Azië groot dat China ernst maakt met de Spratly’s, de Scarborough Shoals en de Paracel Eilanden, een groep eilandjes voor de Vietnamese kust. Het is in de jaren tachtig al tot wapengekletter gekomen en analisten vrezen dat China wacht op een incident om militair in te grijpen. De arrestatie van een Chinese visser door de Filipijnen of Maleisië kan zo’n excuus zijn.

Follow Faqtman on Twitter