China lanceert raket: brokstukken regenen uit de lucht


pad van raketbrokstukken
Pad van de raketbrokstukken

China moet toch eens een andere manier van raketten lanceren vinden. Die regen van metalen brokstukken is onhandig.

De Russen lanceren vanuit Kazachstan. Brokstukken van die lancering vallen in onbewoonde woestijn. Alleen een paar nomaden lopen gevaar. De Verenigde Staten lanceren hun raketten aan de kust, eventuele brokstukken vallen in het water.

China lanceert (onder andere) in de provincie Sichuan, midden in het land. Brokstukken van die lanceringen vallen geregeld in bewoond gebied.

Afgelopen weekend was het weer raak, is net bekend geworden. Toen lanceerde China een Lange Mars IIIb raket die satellieten de ruimte in moest brengen. Brokstukken van twee rakettrappen vielen daarbij bijna op het dorp Suining in de provincie Hunan. Een van de brokstukken weegt 30 kilo en vernietigde een elektriciteitskabel. Toen dorpelingen de schade wilden repareren kregen ze een schok. Ook enkele huizen raakten beschadigd.

Het zal de komende jaren nog wel vaker metaal regenen in China. Het land bouwt een eigen netwerk van GPS satellieten en er zijn plannen voor een reis naar de maan en een eigen ruimtestation. Daarvoor zijn tientallen lanceringen nodig; het is wachten tot een brokstuk daarvan op een grote stad valt en er tientallen doden te betreuren zijn.