‘China is bezig designerbaby’s te maken’


professor He Jiankui maker van designer babys

Professor He Jiankui, de arts die vorig jaar opzien baarde door op een conferentie te vertellen dat hij designerbaby’s had gemaakt, werkte toch niet alleen. Hoewel de Chinese staat onmiddellijk naar buiten bracht dat de professor zijn boekje te buiten was gegaan en straf zal krijgen voor zijn ongeoorloofde experiment, waren ze wel degelijk op de hoogte en maakt het werk van He deel uit van een groter Chinees programma om ‘verbeterde‘ mensen te creëren.

Dat staat in het Amerikaanse medische vakblad Stat. De redactie van het blad beweert na maanden onderzoek formulieren te hebben gevonden van de medisch-ethische commissie van China waarin ze He toestemming geven voor het experiment om embryo’s genetisch te manipuleren. China heeft altijd beweerd dat He die formulieren heeft nagemaakt, maar Stat vond ze in een database waar de professor geen invloed op had. Ze staan zelfs nog steeds online.

toestemming voor designer babys

Daarnaast vond Stat een video, gemaakt door de universiteit waar He werkte, waarin ze zijn prestatie bij het maken van designerbaby’s bejubelen. Die video moest online komen na de conferentie waar hij zijn vindingen presenteerde. Maar toen er een storm van verontwaardiging losbrak, hield de universiteit de video onder de pet. Het blad heeft ook financiële gegevens in handen gekregen, waaruit blijkt dat He een zeer royaal budget kreeg voor zijn onderzoek van het Chinese ministerie van Wetenschap.

De experimenten die He uitvoerde op 300 embryo’s, waren om ze al in de baarmoeder resistent te maken tegen HIV. Een ‘bijwerking’ van de behandeling zou volgens He echter zijn dat de kinderen later intelligenter zouden worden. Volgens Stat is dat het mogelijke echte doel van het experiment geweest. Ze vermoeden dat China een geheim programma heeft om supermensen te kweken, slimmere en sterkere übermenschen die bijvoorbeeld in het leger kunnen dienen. He zou daarvan een integraal onderdeel zijn.