China grijpt de macht in de ruimte


China ruimtestation

China is bezig een nieuw ruimtestation te bouwen. Het wordt de veel grotere opvolger van de Tiangong-1 die begin dit jaar terugviel naar aarde. En ze houden het station niet voor zichzelf, andere landen worden nadrukkelijk uitgenodigd om astronauten naar het station te sturen voor wetenschappelijke en technische missies.

Daarmee is het land in één keer een belangrijke speler in de ruimtevaart. Vooral omdat Nasa onder president Trump vooral te maken heeft met bezuinigingen en geschrapte missies. De president heeft ook aangekondigd dat de VS vanaf 2025 niet meer meedoet met het internationale ruimtestation ISS. Zonder Amerikaanse steun betekent dat waarschijnlijk het einde van het station dat al zo lang rondjes rond de aarde draait.

De European Space Agency (ESA) heeft al toegezegd met de Chinezen te willen samenwerken in hun ruimtestation.

Het is in geopolitiek opzicht een aardverschuiving. De VS zijn hun positie als belangrijkste ruimtevaartnatie aan het kwijtraken en de Chinezen zijn bezig aan een opmars. Ze beginnen met lanceringen van bouwmaterialen voor het station in 2020; in 2022 moet het belangrijkste deel klaar zijn om gasten uit China en daarbuiten te ontvangen. Drie jaar later trekt de VS zich terug uit het ISS.

China investeert al een tijdje stevig in het eigen ruimtevaartprogramma. Zo landen ze later dit jaar op de donkere kant van de maan. Het is de eerste keer dat een dergelijke missie wordt ondernomen. De donkere kant is permanent van de aarde afgedraaid en het is grotendeel onbekend hoe het oppervlak er uitziet. Ook is er het plan om in 2028 een mens op de maan te zetten. In de VS zijn dergelijke plannen juist in de prullenbak verdwenen wegen de hoge kosten.