China bouwt illegaal eiland


Volgens media in de Filipijnen is China bezig een illegaal eiland te bouwen. Op het Johnson South Reef, onderdeel van de Spratly Eilanden zouden grote hoeveelheden zand en beton worden gedumpt om er een echt eiland van te maken. Daarop zou een landingsbaan worden aangelegd.

De Spratly Eilanden zijn een archipel van riffen en rotspuntjes in de Zuid Chinese Zee. Taiwan, Brunei, Maleisië, Vietnam, de Filipijnen en China claimen de eilanden allemaal als hun eigen grondgebied. Geregeld vinden er schermutselingen plaats rond de eilanden door vissers en marineschepen uit al deze landen. Volgens een internationaal verdrag mag niemand er iets op bouwen

Nu zou China zijn claim kracht bijzetten door de aanleg van een groter eiland. Dat is de meest drastische actie tot nu toe. Maleisië heeft een soort booreiland bij de eilanden gezet met militairen, Vietnam heeft op een van de eilanden een kleine basis (foto). De Filipijnen hebben een schip op een rif laten stranden en stationeren hun troepen daarin.