Chimps houden van koken


Is gekookt voedsel een typisch menselijke voorkeur? Nee, chimpansees houden ook liever van een warme prak. Die ontdekking zegt ook iets over onze eigen evolutie tot moderne mens. Waarschijnlijk zijn we al vroeg in onze geschiedenis begonnen met koken en zijn we in samenhang daarmee begonnen met communiceren.

Amerikaanse onderzoekers hebben de voorkeur van chimpansees voor gekookt voedsel ontdekt. Dat deze dieren liever een gekookte dan een rauwe zoete aardappel eten was al bekend. Maar tijdens het onderzoek kregen ze de keus: een rauwe aardappel nu, of een gekookte later. Waarop de chimps aangaven dat ze gingen wachten.

Sterker nog, de apen deden zelfs pogingen zelf te koken. De onderzoekers hadden een pan met een dubbele bodem gemaakt. Stak een chimpansee daar een zoete aardappel in en werd de pan even geschud, dan kwam er uit de dubbele bodem een gekookt exemplaar. Op deze manier ‘kookten’ de dieren met smaak hun maaltjes, zelfs als de pan ver weg stond en ze er heen moesten lopen.

Deze resultaten vertellen de onderzoeker dat de voorkeur voor gekookt eten waarschijnlijk al aanwezig is geweest bij een vroege voorloper van de moderne mens. Wanneer precies een mensachtige ontdekte dat je met vuur of kokend water voedsel makkelijker verteerbaar kon maken, is niet meer na te gaan. Maar dat het vroeg in onze ontwikkeling is geweest, staat volgens de onderzoekers wel vast.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Proceedings B.