Chimpansees houden van puzzelen


Er zijn mensen die geen genoeg kunnen krijgen van kruiswoordpuzzels en andere hersenkrakers. Maar ook onze naaste neef, de chimpansee, houdt wel van een uitdaging, ontdekten onderzoekers Fay Clark en Lauren Smith in de Whipsnade Zoo in Engeland.

Zes chimpansees uit de dierentuin moesten een dobbelsteen door een serie aangeschakelde pijpen naar zich toe bewegen. Dat kon alleen maar door stokken op strategische wijze in de gaten in de buizen te steken om zo de dobbelsteen van richting te doen veranderen. Een heuse puzzel dus.

Hetzelfde experiment werd herhaald, maar dan met lekkere noten in plaats van de dobbelsteen. Wat bleek? De apen vonden de puzzel met de dobbelsteen net zo leuk als die met de noten. Het ging hen dus niet om de beloning in de vorm van een snack, maar echt om de voldoening van het oplossen van de puzzel zelf.

De onderzoekers zijn van plan de chimpansees nog meer hersenkrakers voor te schotelen, zoals het verstoppen van snacks in dozen die alleen op een bepaalde manier open kunnen. De chimpansees gaan dus nog een leuke tijd tegemoet.