Chimpansees houden niet van muziek

Zelfs Bieber maakt geen indruk


Justin Bieber

Het was zo’n mooie kop geweest: ‘chimpansees zijn dol op Beethoven’. Maar nee, de uitkomst van een onderzoek door de University of York (GB) is dat het chimpansees geen zier interesseert of en welke muziek je in hun verblijf speelt, ze lijken er totaal geen erg in te hebben. Zelfs het plaatsen van een soort jukebox – gevuld met Beethoven, Adele en Bieber – maakte totaal geen indruk op de dieren. Ze lieten hem links liggen.

Daarmee zijn chimpansees de volgende diersoort die niets om muziek geeft. Eerder bleek dat katten er niet van houden (tenzij de muziek letterlijk klinkt als kattengejank of gesnor). Honden worden zelfs wat onrustig van muziek, zeker als het om metal gaat. Klassiek lijkt ze minder last te geven.

Daarentegen zijn koeien schijnbaar wel muzikaal, ze geven meer melk als je rustige deuntjes speelt in de stal. Ook spreeuwen lijken goed te reageren op muziek, hoewel ze dat natuurlijk niet zelf kunnen vertellen. Emory University scande zelfs de hersentjes van de vogels terwijl ze naar klassiek luisterden en ontdekte dezelfde positieve reactie als in het mensenbrein.

De verwachting was dan ook dat chimpansees goed zouden reageren op muziek. Ze staan op een boel terreinen immers dicht bij de mens, zeker waar het om het reageren op stimuli gaat. Chimpansees spelen bijvoorbeeld op dezelfde manier als mensen. Maar muziek ‘is niet relevant’ voor ze, schrijven de onderzoekers in hun rapport.