Chimpansees doen aan gehandicaptenzorg


gehandicaptenzorg

In Tanzania hebben onderzoekers voor het eerst een in het wild levende chimpansee moeder waargenomen die zorgde voor een gehandicapt kind. Ze hopen om via deze chimp inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het menselijk sociaal gedrag.

In hun studie, gepubliceerd in de online uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Primates, beschrijven de biologen van de Universiteit van Kyoto, dat ze in 2011 in het Mahale Mountains National Park in Tanzania een ernstig gehandicapte chimpansee-jong zagen. Hij had symptomen die wijzen op het syndroom van Down. Ze observeerden zijn sociale groep over een periode van twee jaar.

Zijn moeder en zusjes pasten goed op de baby en zorgden dat hij 23 maanden kon overleven in de wildernis. Daarna is de jongen verdwenen, hij stierf blijkbaar. Zo hebben de moeder en zussen de gehandicapte baby ondersteund met hun armen terwijl het werd gezoogd. Normaal houden chimpansee baby’s vast aan de vacht van de moeder, tot ze op eigen benen kunnen staan. Deze gehandicapte baby was daarvoor echter te zwak.

De andere leden van de groep apen toonden geen negatieve houding ten opzichte van de baby volgens de onderzoekers. De chimpansee moeder stond echter niet toe dat niet-verwante soortgenoten voor de jongen zorgden.