Chimpansee is geen huisdier


Chimpansees die door mensen zijn grootgebracht, kunnen later niet meer wennen aan leven in een groep soortgenoten. Ze vertonen afwijkend gedrag en worden meestal uitgestoten of isoleren zichzelf. Ze missen de sociale kennis om met andere chimps om te gaan.

In veel landen worden chimpansees nog altijd gezien als een leuk huisgenootje. Zeker als ze klein zijn, lukt dat ook goed. Jonge chimpansees zijn niet veel anders dan mensenbaby’s en -peuters: speels en nieuwsgierig. Maar als ze ouder worden, ontgroeien ze vaak letterlijk het menselijke huishouden. Een groot aantal chimpansees in opvangfaciliteiten is huisdier geweest.

Meestal wordt gepoogd om ze in een groep te introduceren in een dierentuin. Maar dankzij 1300 uur aan observaties door twee Amerikaanse biologen weten we nu dat zoiets vaak niet werkt. Ze zagen dat de chimps die met mensen zijn opgegroeid, heel slecht contact hebben met soortgenoten die in een groep zijn groot geworden.

Chimpansees die als huisdier worden gehouden, zijn vaak jong bij de moeder weggehaald en missen daardoor de ‘opvoeding’ die andere chimpansees wel hebben gehad. Daardoor zien ze bijvoorbeeld niet het nut van sociale rituelen als vlooien. Het eindresultaat is dat ze zich isoleren van de groep en de rest van hun dagen alleen doorbrengen.

Het onderzoek is verschenen in PeerJ.