Chileense luchtmacht onderzoekt UFO


In het Zuid Amerikaanse land Chili is vorig jaar een UFO waargenomen die voorlopig nog niet kan worden verklaard. Tot die conclusie komt de officiĆ«le luchtvaartdienst van het land (DGAC), na samenspraak met technici op het gebied van fotografie. Het draait allemaal om drie foto’s die in 2013 zijn genomen in de buurt van de Collahuasi kopermijn. Deze mijn ligt op grote hoogte en de lucht is daar meestal onbewolkt.

De foto’s zijn genomen door vier technici die bij de mijn aan het werk waren. Ze hebben de foto’s laten zien aan de directeur van de mijn, die ze op zijn beurt weer instuurde naar de luchtmacht. Uiteindelijk kwamen ze bij de luchtvaartdienst terecht. Daar zijn de foto’s uitgebreid geanalyseerd. Het oordeel is dat ze niet zijn gemanipuleerd en dat op de datum van de foto’s er inderdaad een zeer heldere hemel was in dat gebied.

Daarmee is uitgesloten dat het wolken zijn. Maar wat dan wel? Daarop is voorlopig nog geen antwoord. De analyse toont aan dat het om een object gaat dat naar onderen toe licht gaf en dat zich door de lucht bewoog zonder geluid te maken dat op aarde te horen was. Waarschijnlijk vloog het op 700 meter hoogte.

Komende week zal de foto worden bestudeerd door wetenschappers om antwoord te krijgen wat het precies is. De Chileense luchtvaartautoriteiten zeggen dat ze het fenomeen ‘met grote interesse’ zullen blijven volgen en proberen een verklaring te krijgen.