Chemisch stofje maakt mannen onaantrekkelijk


Het stofje Bisfenol A zou het sex-appeal van mannen drastisch verminderen, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Het chemische stofje Bisfenol A, dat gebruikt wordt om plastic hard te maken, ligt al jaren onder vuur. Zo zou het een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling en het immuunsysteem van jonge kinderen, en zou het kunnen leiden tot hart- en vaatziekte, borstkanker, leverschade, obesitas en diabetes.

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri doen daar nog een schepje bovenop: het omstreden goedje zou mannen seksueel onaantrekkelijk maken.

Ook in plastic drinkflessen wordt Bisfenol A verwerkt

Deze conclusie trokken de onderzoekers uit een rattenstudie. Vrouwelijke ratten kregen gedurende twee weken voor het paren en tijdens de borstvoeding, eten met Bisfenol A toegediend. Het ging hier om een dosis die door de overheid als gezond beschouwd wordt. Echter had deze ‘gezonde’ dosis een negatieve invloed op de mannelijke babyratjes, die dit venijnige stofje via de moedermelk binnenkregen.

De mannelijke babyratjes gingen zich naarmate ze ouder werden steeds vrouwelijker gedragen, waardoor ze minder aantrekkelijk werden voor de vrouwtjes. Volgens professor Cheryl Rosenfeld onderdrukt Bisfenol A de vroege aanmaak van testosteron, wat geen invloed heeft op het uiterlijk van de mannetjes, maar wel op hun gedrag. Zodanig zelfs dat de vrouwtjesratten de benen namen zodra de wat verwijfde mannetjesratten met hen wilden paren.

Wil je als man aantrekkelijk blijven voor vrouwen dan kun je maar beter met een boog om dit chemische stofje – dat voorkomt in babyflessen, cd-hoesjes en eet- en drankverpakkingen – heen lopen, insinueert het onderzoek. Maar hoe realistisch is dat?

Bron: Universiteit van Missouri Foto: dotjay, Flickr